Geschiedenis

Clubhistorie

De Capelse Schaakvereniging CSV werd opgericht in 1936. Een jaar daarvoor was Max Euwe wereldkampioen geworden door Aljechin te verslaan. Als gevolg daarvan nam het schaken enorm in populariteit toe, ook in Capelle aan den IJssel.

De vereniging kende lange tijd een sluimerend bestaan in de barakken bij Paradijssel aan de oevers van de Hollandsche IJssel. Eerst eind jaren zeventig kwam de jeugdafdeling tot bloei. Regionaal en landelijk werden enkele persoonlijke successen behaald. De vereniging verhuisde haar speelzaal naar de Jac. P. Thijsseschool aan de Alkenlaan.

Al snel kreeg de Capelse Schaakvereniging in de regio de naam een sterke jeugdafdeling te hebben. Uit de wijde omtrek kwamen talentvolle jeugdspelers naar Capelle en de vereniging groeide tot meer dan honderd leden. Begin tachtiger jaren volgde de verhuizing naar het huidige speellokaal De Gaarde aan de Vallei.

De successen

In 1984 kwam het eerste grote succes, het Nederlands Kampioenschap voor Jeugdclubteams tot 16 jaar.

Het sterkste jeugdteam van Nederland
Mark Vermeer, Léon Koster, Reinoud Segers, Stefan Tabak,
Harold van Dijk en coach Leo de Jager

Het jaar daarop werd de titel geprolongeerd. De Rotterdamse Schaakbond mocht sowieso haar handen dichtknijpen, want Schaakvereniging Charlois uit Rotterdam-Zuid wist in die jaren dezelfde titel in de categorie tot 20 jaar te behalen. Een dergelijke hegemonie uit één regionale bond op landelijk niveau was tot dan toe nog niet voorgekomen. Om uit te maken wie nu eigenlijk het sterkste jeugdteam van Nederland had werd een speciale wedstrijd in het leven geroepen, de Supercup. Besloten werd om voor de twee kampioensjaren twee wedstrijden te spelen, één thuis in Capelle en één uit op Rotterdam-Zuid. CSV, op leeftijd de underdog, wist beide wedstrijden te winnen. Dit succes bleef niet onopgemerkt en het jeugdteam werd in 1985 door de burgemeester gehuldigd als het beste sportteam van Capelle aan den IJssel.

De groei van de vereniging leidde ook tot een opmars van de teams in de externe competitie. In 1986 ontsteeg het eerste team van CSV het regionale niveau en promoveerde naar de 3e klasse KNSB. In 1989 volgde promotie naar de 2e klasse en in 1990 werd een plaats in de 1e klasse bemachtigd. Om door te stoten naar de Hoofdklasse (thans: Meesterklasse) werden extra spelers geworven. Een heuse sponsor, ORTEC Consultants uit Gouda, bood de nodige financiële ondersteuning. Onder de nieuwe naam ORTEC-CSV werd in 1994 promotie naar de hoogste landelijke competitie een feit. Helaas wist CSV zich op dat niveau niet te handhaven en moest het jaar daarop wederom plaatsnemen in de 1e klasse.

Straatsburg

Op uitnodiging van toenmalig voorzitter en Europarlementariër Hans Blokland toog een groep van veertig leden en genodigden in de lente van 1997 naar Straatsburg. Op het programma stond een bezoek aan het Europees Parlement, waarbij Harold van Dijk en Léon Koster een simultaan gaven voor belangstellende parlementariërs.

CSV te gast in Straatsburg
Simultaan bij het Europees Parlement door Harold van Dijk en Léon Koster

Ledenrecord

Begin jaren negentig kwam de vereniging in een – gelukkig korte – neerwaartse spiraal terecht. Successen bleven uit en het ledenaantal daalde tot zo’n 80 leden. Aan de relatie met ORTEC kwam in 1998 een einde. CSV was niet de enige vereniging die kampte met een terugloop van het aantal leden. Ook de KNSB kon steeds minder leden noteren. Aan deze tendens is tot op heden regionaal en landelijk nog geen einde gekomen.

CSV wist echter het tij te keren en haar naam als sterke jeugdvereniging nieuw leven in te blazen. Op dit moment is een nieuwe generatie jeugdleden hard bezig de successen van weleer te doen vergeten. Zowel op regionaal als landelijk niveau zijn de nodige persoonlijke titels reeds in de wacht gesleept. De vereniging bloeit weer als nooit tevoren. De clubavonden worden druk bezocht en de vereniging is in omvang gegroeid naar zo’n 115 leden (1999), een record in haar geschiedenis.